Referendum o hezkém počasí

Představte si, že máte možnost hlasovat v následujícím referendu:

Souhlasíte, aby starosta, rada a zastupitelstvo městské části Praha-Suchdol využívali všech zákonem daných možností k tomu, aby celé léto bylo přes den slunečné počasí a noci byly bohaté na dešťové srážky?

Přijde vám to jako nesmyslné? Že starosta ani radnice nic takového neovlivní? Že takové referendum je nesmysl a plýtvání penězi daňových poplatníků?

Přesto starosta Hejl jedno takové referendum vypsal.

Jeho otázka totiž zní:

Souhlasíte, aby starosta, rada a zastupitelstvo městské části Praha-Suchdol využívali všech zákonem daných možností k omezení hluku z provozu ruzyňského letiště a usilovali o to, aby na zastavěném území městské části nebylo rozšířením ochranného hlukového pásma umožněno a legalizováno překračování obecně platných hygienických limitů pro letecký hluk?

Na první pohled se zdá, že je tato otázka chvályhodná, pan starosta se stará o blaho obyvatel a že výsledek referenda bude více než kladný. Suchdol by se tak stal poetickým místem z dob Mikoláš Alše, ptáčci by švitořili a vůkol by šuměl les. Nebýt ovšem jednoho pověstného háčku. O této otázce totiž již bylo rozhodnuto před sedmi lety. Suchdol ztratil na rozhodnutí ohledně ochranného hlukového pásma vliv v podstatě v roce 2011 vydáním kladného stanoviska Ministerstva životního prostředí, které bylo prodlouženo 27.1.2017.  (více zde: https://portal.cenia.cz/eiasea/detail/EIA_MZP090) Tehdy však nebylo před volbami, a tedy referenda potřeba nebylo.

Proč tedy takové referendum? Má Suchdol opravdu takové finanční přebytky, že si může dovolit vyhodit 150–200 tisíc z radničního okna? Nepotřebovaly by takové peníze spíše děti na podporu sportu? Nebo senioři na podporu domácí péče? Nebo je celé referendum jen kouřová clona, protože starostovi a radnici přestal fungovat dosud osvědčený strašák v podobě dálnice?

2018-09-13T20:39:35+02:00